Kiriko Bureau d'Architecture

 

キリコ設計事務所

中万々ベース
 
House へ戻る

車が大好きなご主人が、家族と共に趣味の時間を楽しめる様にと設計開始した”中万々ベース”。
「建築家 ✕ 不動産|高知K不動産」と共に、土地探しからお手伝いさせて頂きました。
敷地は大通りから一本奥まった位置にはあるものの、近隣には学校やアパートなど住宅以外の建物もある事から、2階リビングの提案をさせて頂きました。
開口部を必要最小限に抑えた1階とは対照的に、2階へはインナーバルコニーやピクチャーウィンドウを設け、解放感とプライバシーの両立を目指しました。
また2階リビングではあるものの、どうにか庭(地域)との関係性を持たせれないかと考えた結果、敷地南側に配置したガレージ屋根の上に大きなデッキバルコニーを設け、アウトドアリビングとして利用出来る様にしました。
更に周辺住宅への通行(車)の配慮から、敷地コーナー部分への塀は設けず、代わりに残土を利用した築山を設ける事で互いに良好な住環境が得られるようにしました。

I started designing thinking the owner who loves cars can enjoy his hobby time with his family.
For housing access, the lights and finished materials are designed so that they enjoy enough the access to the entrance in the courtyard. 
Also, as a result of consideration of eyes of a lot of parking space and pedestrians, I suggested to have a living room on the second floor.
It was targeted both freedom and privacy by making picture windows and inner balcony by carefully considering the area's housing environment.
Meanwhile, the owner requested to have an idea of connecting dressing room and the living room so as not to make child fear while she is taking a bath alone or even when he stays on the second floor, he can say greetings of when coming home or going out with seeing their faces.
There, first of all, I installed open and close fittings so as to be able to use depending on scenes by connecting tatami floor and dressing room part in upper side and lower side.
Also, I make the family communicate through a small void at a part of the entrance and the kitchen wall.
Moreover, on the garage roof situated in the southern part of the site, I made it to be able to use as an outdoor living by setting up a big deck balcony.