Kiriko Bureau d'Architecture

 

キリコ設計事務所

ombrage
House へ戻る

"ombrage"の家は、5m超の吹抜けとそこへリズム良く配された天井梁を”大きな樹”と仮定し、その足元へ広がる居心地の良いスペースをLDK(広場)となる様に設計しました。

玄関からワークスペース、キッチンまでの床仕上げは同じタイル仕上げとしています。

また開口位置を慎重に検討した結果、南側の近隣住居の通り道となる場所には高窓を、北側に広がる良好な景色へは大開口のピクチャーウィンドウを設けました。

更に公園内にあるベンチをイメージした仕掛けとして、家中のどこにでも腰掛けくつろげる様に室内の床高さに変化をつけています。

​一方子供室と寝室へ2つの専用階段を設ける事で、各個室はプライバシーの高い構成となっていますが、家族の日々の交流が図れるように、全てLDK(広場)を通ってのアクセスとなる様にしました。

I designed "ombrage" house so that its comfortable space is the LDK (a park) which spreads to the feet of over-5m height and the ceiling beam arranged rhythmically there which I assumed as "a big tree".

From the entrance to work space, kitchen's floor finish, I used the same tiles.
Also I carefully considered the opening position and decided to put a high window on the portion which faced to the neighborhood in the south and put a large opening picture window on the place from which a nice view spreading to the north side is available.

Further, the image of benches in a park was brought in. The height of floor was not unified so that residents could sit on the floor like a bench anywhere in the house.
On the other hand, each room keeps privacy high by making designated stairs to the child's room and the bed room, but all of the rooms have placed so that all accesses to them are through the LDK (a park) in order for every family member to keep daily communication.