Kiriko Bureau d'Architecture

 

キリコ設計事務所

GOOD DESIGN

AWARD 2016

眼下に海を見渡す事が出来る高台に敷地はあります。

建主が所望されたのは、この環境を活かした退職後ゆっくりと趣味の時間を過ごせる空間でした。

敷地の周辺には背の高い樹々が自生している事や湿気対策の観点から、1階フロアレベルは通常より高く設定しています。

畳の上に寝転がり建具を全て引き込むと、アイレベルが枝葉に近付いた事もあり、まるで樹木の中に浮遊している様な不思議な感覚を覚えます。

一方2階にはご主人の趣味を堪能出来るスペースとして、プレイルームを計画しました。

1万冊の本やCDが収納可能な書庫とつながる読書デッキには可動式のガラリ戸を設置し、半屋外空間とする事で最もこの環境を肌で感じられる特異な場所としました。

竣工後は読書は元より、太平洋に沈む夕陽を眺めながら飲み物を楽しむなど、恵まれた環境を堪能して頂いています。

 

The site is on a hill with commanding views of the ocean just below.

The client's request was for a space taking advantage of this location that would allow him to spend

quiet time pursuing his hobbies after retirement.

Because the site is surrounded by naturally growing tall trees and due to concerns over humidity,the first story floor elevation was raised one meter above normal.

When lying on the tatami mats with all of the sliding doors tucked away,eye level is close to the branches

and leaves,creating a sense of floating amidst the trees.

On the second floor a play room was designed as a space where the owner can pursue his hobbies of music,

movies,and reading.

Moreover,the reading deck,which connects to a library where over  10,000 books and CDs can be stored,

was outfitted  with novable wooden slat doors to create a semi-outdoor space where the surroundings

can be experienced up close.

After the completion of construction,the owner is making the most of the rich environment not only for reading,but also enjoying drinks while watching the sun set into the Pacific Ocean.